Subsidieplafond infrastructuurwerken jeugdverenigingen wordt opgetrokken

Op 27 juni 2019, over deze onderwerpen: Jeugd

Dankzij voormalig schepen van Jeugd, Jan Jacobs, nu gemeenteraadslid, besliste de gemeenteraad om de infrastructuursubsidies voor jeugdverenigingen aan te passen.

 

N.a.v. de aanvraag van KSA Buggenhout (brief van 26 maart 2019, CBS 2 april 2019) omtrent de aanpassing van infrastructuursubsidies graag volgend voorstel:
Korte voorgeschiedenis
Jan Jacobs: 'Kort na mijn aantreden als schepen van Jeugd werd mijn voorstel voor financiële
ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven bij aankoop, verbouwing, aanpassen of
herstellen van lokalen of buitenspeeltuigen door de gemeenteraad goedgekeurd. De
kosten van de werken dienden minimum 5000 euro te bedragen en de ondersteuning bedroeg maximaal 31.000 euro.
Eens het maximale bedrag verkregen kon er 9 jaar later een nieuw dossier worden ingediend.
De gemeenteraad van 30 augustus 2001 keurde het reglement unaniem goed.
Ondertussen hebben alle jeugdwerkinitiatieven hiervan al minstens één keer gebruik gemaakt en beschikken zij allen over nieuwe of sterk verbeterde gebouwen.

De doelstelling om zoveel mogelijk het toen sterk verouderde gebouwenbestand veiliger en degelijker te maken werd zeker gehaald.
De verenigingen dienden zelf stevige inspanningen te leveren maar wisten dat per 3 euro eigen investering de gemeente er 1 euro bovenop deed.

De gemeente heeft op deze manier al meer dan 150.000 euro in ondersteuning van gebouwen van de klassieke jeugdbewegingen gestopt.
Deze ondersteuning staat los van alle investeringen gedaan in de verdere uitbouw van speelplein Spelemee en jeugdhuis BOBO, beide gemeentelijke infrastructuur met particuliere werking.
De vraag van KSA Buggenhout tot indexering van de subsidies wensen wij graag te ondersteunen aangezien dit plafondbedrag al sinds de start niet meer werd aangepast en de bouwkost zeker is gestegen.
In het verslag van CBS van 2 april wordt de beslissing uitgesteld. Wij vinden dat de aanvragers snel duidelijkheid moeten krijgen omdat zij vooruit willen en een sluitende begroting dienen rond te krijgen.

Ik geef graag nog enkele belangrijke argumenten mee:
In 2013 stonden we voor een belangrijke besparingsoefening waardoor een stijging er niet onmiddellijk in zat.
De besparingsjaren hebben we zeker positief afgerond waardoor nu opnieuw extra ruimte is vrijgekomen.
Alle jeugdverenigingen hebben al jaren hun grote investeringen achter de rug, dus vrees dat deze verhoging de begroting en meerjarenplanning zwaar gaat belasten hoeft er niet te zijn.
Ik denk niet dat Chiro, Scouts, KSA-meisjes snel opnieuw gaan bouwen.

Voorstel dat goedgekeurd werd:
Verhoging van het plafondbedrag voor infrastructuursubsidies van 31.000 euro naar 40.000 euro en vanaf nu jaarlijkse indexering van 2%.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is