Leegstandsheffing geen prioriteit in Buggenhout

Op 17 augustus 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
leegstandsheffing 2022

In de notulen van het schepencollege van 27 juni wordt vermeld dat de belasting op gewone leegstaande woningen (2022) niet meer kan geïnd worden om verschillende redenen. Vooral de administratieve procedure en hoge werklast voor het personeel zorgen ervoor dat de gemeentekas 27.000 euro misloopt. “27.000 euro is voor vele verenigingen en organisaties een groot bedrag. N-VA betreurt dat de leegstandsheffing geen prioriteit is in Buggenhout en zal het probleem aankaarten op de gemeenteraad.”

Eerder deze legislatuur werden de leegstand in de Kerkstraat, het ontbreken van het leegstandsregister en een lijst van leegstaande bedrijfsruimten ook besproken op de gemeenteraad. In een reactie op het ontbrekende beleid, werd eind 2022 beslist om de belastingsvoet voor leegstaande woningen op te trekken tot 1500 euro voor het eerste jaar leegstand. Buggenhout zou hiermee koploper worden van de buurgemeenten (Lebbeke 1000, Opwijk 1300, Merchtem 1300, Londerzeel 1200, Dendermonde 1250).  

“Dat men eerst het bedrag verhoogt van 1300 euro naar 1500 euro, om dan vervolgens dat hoger bedrag niet te innen, is een vorm van wanbeleid. Leegstaande panden blijven zo nog steeds belastingsvrij hoewel het woonaanbod in de bosgemeente zeer laag is. Jonge Buggenhoutenaren vinden amper een betaalbare woning in hun eigen gemeente. Als het beleidsplan ruimte Buggenhout de woonuitbreidingsgebieden definitief onder een stolp plaatst, is de leegstandsheffing een van de weinige beleidsinstrumenten om het woonaanbod op te krikken.” Vertelt gemeenteraadslid Ward Vranken van N-VA

Voor N-VA Buggenhout is leegstand wel een prioritair beleidsdomein en stelt daarom voor om inkomsten uit leegstand en verkrotting te koppelen aan het lokale woonbeleid. “Met 27.000 euro kunnen heel wat renovatiepremies worden uitgedeeld die het woonaanbod en de woningkwaliteit drastisch verhogen. Het niet innen van de belasting op leegstand is trouwens niet alleen een slechte zaak voor de gemeentekas en het woningaanbod. Aan de eigenaars wordt opnieuw geen signaal gegeven dat leegstand niet wenselijk is in Buggenhout. Wie spelregels opstelt moet ook de speelkaarten durven verdelen, ook al is dat in dit geval geen leuke boodschap.” Sluit Vranken af.

Hulp van intercommunale DDS

Dat er een probleem is met het leegstandsbeleid wordt ook erkend door de streekintercommunale DDS - Streekregisseurs. DDS besliste daarom in juni om 2 coaches aan te werven die de leegstaande panden zullen inventariseren en registreren. Hopelijk komt er met de hulp van DDS een einde aan het wanbeleid met betrekking tot leegstand.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is