U bent hier
Patattenmolen volledig hersteld
Het einde van de grote restauratie van de Patattenmolen werd het voorbije weekend in de kijker gezet met optredens en animatie. Zo kon er onder meer geproefd worden van de Moilder, een bier speciaal gemaakt voor de molen. Drie molenaars zullen de historische molen regelmatig doen malen voor demonstraties.
Jarenlang stond de Patattenmolen, aan de Krapstraat in Opstal te verkrotten. Het gebouw werd in 1998 nochtans beschermd als monument. "Maar de administratieve molen maalt tergend langzaam", zegt burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD). "Achttien jaar, sinds de eerste beslissing in 1997 rond een restauratieproject, hebben we er over gedaan om de Patattenmolen in zijn oude glorie te herstellen. In die periode is wel heel de site van de Patattenmolen uitgebouwd, met thuishaven voor de Chiro, stallingen en Molenaarswoningen waar tal van verenigingen onderdak vinden en een prachtige boekenschuur als bibliotheekfiliaal."
Sluitstuk van site
De restauratie van de Patattenmolen zelf vormt het sluitstuk van een jarenlange heropwaardering van de site tussen Krapstraat en Putweg, in hartje Opstal. Nu ook dat monument in zijn oude glorie hersteld is, stond die het voorbije weekend centraal tijdens een feestweekend.
Voor de gelegenheid hadden de Bierpallieters een nieuw bier, de Moilder, gebrouwen. Dat werd tijdens het feestweekend in primeur geproefd. Er waren ook muzikale optredens en heel wat animatie. De Patattenmolen draaide dan wel regelmatig de voorbije dagen, maar malen deed hij niet. Ondanks de lange periode van de restauratie en vooraf gekende openingsdatum, waren de werken immers nog niet opgeleverd. "Uit veiligheidsoverwegingen mogen we hem daarom nog niet laten malen en maar beperkt laten draaien", zegt schepen Jan Jacobs (N-VA). "Alleen als er niet te veel volk binnen staat, kan hij even draaien en kunnen mensen hem aan het werk zien. Het was overigens een ferme eindspurt om de molen tijdig klaar te krijgen. Ramen werden pas donderdag geplaatst."
De Patattenmolen in Opstal maalde voor de laatste keer in 1975. Toen ging molenaar Leon Eeckhout met pensioen. Het is zijn kleinzoon, Pieter Pannecoeck, die nu aangesteld is als nieuwe molenaar. Versterking krijgt hij van Bart Aerts en Marc De Bondt. De vrijwilligers zullen in de Patattenmolen regelmatig demonstraties geven aan geïnteresseerden. "Ik ben daar bijzonder trots op dat ik op die manier wat in de voetsporen van mijn grootvader kan treden", zegt Pannecoeck. "De Patattenmolen is het kloppend hard van Opstal. Dat daar ook een eigen familiegeschiedenis aan verbonden is, vindt ik heel bijzonder."
Mechanisch aangedreven
Om de Patattenmolen in ere te herstellen werd de bakstenen molenkuip en de dakdichting van de molen gerestaureerd en nieuw buitenschrijnwerk geplaatst. Ook de houten vloerconstructie werd vernieuwd en de maalinrichting werd met Heemaf-motor als aandrijfmechanisme opnieuw operationeel gemaakt. "In 1921 werd de door wind aangedreven maalinrichting immers vervangen door een mechanisch aangedreven installatie", legt Jacobs uit. "En de stenen molenromp is als elektromechanische maalderij uniek in het Vlaamse landschap." (HLN)