Dit zijn de kandidaten voor N-VA, en hun plannen voor Buggenhout

Op 21 augustus 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Verkiezingen 2024
Wim Mommaers

Op zondag 13 oktober trekt ook Buggenhout naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Buggenhout en hun lijsttrekkers aan u voor. Wim Mommaers (43) staat bovenaan de lijst van N-VA. “De uitbouw van site De Pit, met kunstgrasveld voor voetbalclubs, zwembad en nieuw jeugdhuis, moet topprioriteit zijn.”

De lijsttrekker: Wim Mommaers

Wim Mommaers is geboren en getogen Buggenhoutenaar. Het ouderlijke huis ligt in de Kerkstraat, waar zijn moeder destijds een optiekzaak uitbaatte. Mommaers is getrouwd met Eva Vermaesen en vader van Hanne (15) en Stan (13). “Sinds ongeveer dertig jaar speel ik tafeltennis: eerst bij TTC Eendracht Buggenhout in de sporthal, daarna bij TTC Nova in Opdorp”, vertelt hij. “Om mijn conditie wat op peil te houden, ga ik ook regelmatig joggen in Buggenhout bos.”

Mommaers studeerde Rechten en Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Daarna ging hij een zevental jaar aan de slag bij het partijhoofdkwartier en de kamerfractie van N-VA. Vervolgens was hij onder andere vijf jaar actief geweest als advocaat. Sinds juni 2022 is hij algemeen directeur van de gemeente en het OCMW in Stekene.

Mommaers komt politiek niet onbeslagen op het ijs. In 2007 werd hij afdelingsvoorzitter van N-VA Buggenhout en in 2012 kwam hij in de Buggenhoutse gemeenteraad terecht. Hij was er schepen van onder andere onderwijs, mobiliteit, toerisme en feestelijkheden. Na de verkiezingen van 2018 belandde N-VA op de oppositiebanken, waar Mommaers tot nu toe gemeenteraadslid en fractievoorzitter is.

Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?

“Een positieve realisatie is de invoering van de Bugo-bon, de cadeaubon die kan gebruikt worden bij de Buggenhoutse handelaars. Dat was overigens een voorstel van N-VA.”

Wat kon beter?

“Algemeen heeft het CD&V-gemeentebestuur de voorbije zes jaar voornamelijk ingezet op schuldafbouw, waardoor er zeer weinig geïnvesteerd en verwezenlijkt werd in de gemeente. De nieuwe stationsomgeving is weinig aantrekkelijk en werd beperkt tot asfalt en verf. N-VA wil een groener een aantrekkelijker plein langs beide kanten van het station. De noodzakelijke tweede ontsluiting van de site de Pit wordt dan weer al jaren aangekondigd, maar laat op zich wachten. Projecten die wel werden uitgevoerd, zoals de heraanleg van de Hoge Jan en de Krapstraat, zijn niet geslaagd en leveren tal van klachten van buurtbewoners op. Er werden heel veel studiebureaus aangesteld om projecten te ontwerpen die vervolgens in de schuif verdwenen zijn -zoals de heraanleg van de Kerkstraat-. Tot slot kon ook de communicatie naar de burger toe veel beter.”

Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?

“N-VA wil absoluut werk maken van de volledige uitbouw van de Pit als onderwijs- en vrije tijdssite met een bijkomend kunstgrasveld, een volwaardig zwembad en indien mogelijk ook een nieuw jeugdhuis. De tweede ontsluitingsweg van de site moet de veiligheid voor fietsers en voetgangers garanderen.”

Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?

“Wij mikken bij de komende verkiezingen op een groei van 5 naar 7 zetels. Het is onze duidelijke ambitie om opnieuw mee te besturen. Met welke partij we zouden besturen hangt uiteraard af van de kiezer. Wij willen op voorhand écht geen uitspraken doen over de favoriete of minst gewenste coalitiepartner. Een samenwerking met uiterste partijen is op dit moment echter niet aan de orde. Dat wel doen zou andere partijen enkel maar een excuus geven om N-VA alsnog op allerlei niveaus buiten te sluiten. Dat gaan we dus niet doen. Met het oog op alle uitdagingen waar we voor staan, willen we dan ook geen avonturen aangaan maar kiezen we voor stabiliteit en daadkracht met een sterk bestuur.”

Dit zijn hun plannen voor Buggenhout

Ontwikkeling en ontsluiting de Pit

“De Pit wordt een onderdeel van een rustige kuierzone, die loopt langs de Schoolstraat en de Kerkstraat tot de OCMW-campus. Fietsers en voetganger kunnen er zich veilig verplaatsen. De site krijgt een tweede ontsluitingsweg naar de Vierhuizen, zodat niet al het verkeer (auto’s, bussen, fietsers en voetganger) meer langs de smalle Platteput moet komen. We ontwikkelen De Pit tot een volwaardige onderwijs- en vrijetijdssite. Op de oude terreinen van voetbalclub Eendracht Buggenhout komt in elk geval een nieuw kunstgrasveld dat in eerste instantie openstaat voor alle Buggenhoutse voetbalclubs. In samenwerking met een externe partner leggen we een nieuw zwembad van 25m aan, zodat de Buggenhoutse jeugd in eigen gemeente kan (leren) zwemmen. In samenspraak met onze jongeren wordt ook een verhuis van jeugdhuis Bizar naar een nieuwbouw aan De Pit onderzocht, net als de aanleg van een basketpleintje. Voor de gemeentelijke basisschool ‘t Sprinkhaantje bereiden we een subsidiedossier voor met het oog op een toekomstige nieuwbouw.”

Verkeersveiligheid

“Naast de rustige kuierzone in Buggenhout-centrum werken we ook aan de verkeersveiligheid in de deelgemeenten. De weginfrastructuur aan gemeentelijke basisschool De Pupil in Opdorp wordt aangepast met een breder voetpad, zodat er meer plaats is voor de kinderen en het verkeer beter rond de school wordt geleid. Bij de heraanleg van het kerkplein en centrum van Opstal moeten een vlotte doorstroming, een verkeersveilige schoolomgeving en voldoende parkeerplaatsen gegarandeerd worden. We voorzien ook een uitgebreide en overdekte fietsenstalling. Den Briel mag geen alternatief zijn voor sluipverkeer dat de N17 wil vermijden. De Brielstraat wordt voorbehouden voor plaatselijk verkeer met een verbod voor zwaar verkeer +3,5 ton. In samenspraak met het Vlaams Gewest wordt op de Provinciale Baan een veilige oversteekplaats aangelegd voor fietsers en voetgangers. Tot slot werken we ook de fietssnelweg verder af en zorgen we voor een beter (groen)onderhoud van de trage wegen. De belangrijkste fietspaden in onze gemeente moeten beter verlicht worden.”

Een bruisende gemeente

“We stimuleren het verenigingsleven. De werkingssubsidies voor de jeugdverenigingen, cultuurverenigingen en sportverenigingen werden al jaren niet geïndexeerd. We indexeren eenmaal fors en koppelen het totaalbedrag aan de index. De tentfuiven van de jeugdverenigingen worden structureel ondersteund. Om de kosten te drukken koopt of huurt de gemeente zelf een kadertent aan die ter beschikking gesteld wordt van de verenigingen. We ondersteunen de evenementen van elke deelkern. Opstal kermis en carnaval krijgen volwaardige subsidies op het niveau van de andere evenementen. De kerstmarkt wordt in samenspraak met onze jeugd opnieuw vast in Opdorp georganiseerd. De Zomerse Donderdagen worden in de zomermaanden wekelijks georganiseerd.”

Duidelijke communicatie naar burgers en ondernemers en een nóg betere dienstverlening

“De gemeentelijke website, nieuwsbrief en sociale media zijn de eerste informatiebron bij nieuwsberichten zoals bijvoorbeeld verkeershinder en wegenwerken, maar ook voor het vinden van informatie over subsidies of beleidsbeslissingen. Het formaat, de inhoud en de frequentie van het gemeentelijk infoblad wordt herzien. Er is opnieuw ruimte voor onze ondernemers en verenigingen om te adverteren. Hetzelfde geldt ook voor de led-schermen die in de deelkernen verschijnen. We investeren in het gemeentelijk personeel voor een nog betere, kwaliteitsvolle en bereikbare dienstverlening aan onze burgers. De snelbalie van het gemeentehuis openen we ook op zaterdagvoormiddag. Het klantencontactcenter moet permanent telefonisch bereikbaar zijn tijdens de werkuren. De gemeentelijke zaaltjes moeten ook in vakantieperiodes en op feestdagen kunnen gehuurd worden.”

Investeren in kinderopvang

“N-VA wil een actieplan kinderopvang om voldoende opvangplaatsen in de kinderopvang te hebben. We voorzien een starterspremie voor beginnende onthaalouders en geven een werknemersstatuut aan wie dat wil. Ouders die opvang zoeken kunnen de beschikbare plaatsen terugvinden op het digitaal loket. Bij een tekort aan opvangplaatsen wordt voorrang verleend aan werkende ouders. We gebruiken de mogelijkheden van het nieuwe decreet buitenschoolse kinderopvang (BOA-decreet) om kwalitatieve opvang voor en na de schooluren te combineren met een ruim aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor onze kinderen. Bij de bouw van een nieuwe buitenschoolse kinderopvang te Opstal wordt ingezet op een multifunctioneel gebruik van de terreinen samen met Avalon vzw.”

[N-VA wil de snelbalie van het gemeentehuis ook openen op zaterdagvoormiddag.]
N-VA wil de snelbalie van het gemeentehuis ook openen op zaterdagvoormiddag. © Geert De Rycke

Dit vindt N-VA over 3 hot topics die leven in Buggenhout

De toekomst van de zorgcampus

“In 2025 wil N-VA een masterplan voor de zorgcampus en de (thuis)zorgdiensten uittekenen. We gaan voor een groene en aangename campus met voldoende zitbanken. De site loopt visueel door tot in het centrum, zodat jong en oud elkaar gemakkelijker ontmoeten. We bouwen (eventueel samen met een partner) een nieuw woonzorgcentrum dat voldoet aan het nieuwe woonzorgdecreet, met voldoende (ondergrondse) parking voor personeel en bezoekers. Op de zorgcampus wordt een nieuw en erkend dienstencentrum gebouwd. Dit zorgt met vrijwilligers en personeel voor activiteiten en animatie. De huidige cafetaria wordt verder uitgebouwd tot een sociaal restaurant, dat voor iedereen toegankelijk is. Ook de thuiszorgdiensten, waarbij private partners worden betrokken, wordt uitgebouwd en aangestuurd vanuit de zorgcampus. De gemeente zorgt samen met partners voor het vervoer van minder mobiele burgers naar de diensten en voorzieningen in het centrum.”

De toekomst van de pastorie in het centrum

“In de vorige legislatuur besliste de gemeenteraad unaniem om de pastorie in Buggenhout te verkopen. Het CD&V-gemeentebestuur heeft in 2019 eenzijdig deze beslissing teruggedraaid, met de belofte om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Intussen zijn we zes jaar verder en is de pastorie alleen maar verder verloederd. Van een nieuwe bestemming blijkt helaas geen sprake meer. Het gebouw is volgens N-VA onverkoopbaar geworden. Na zes jaar stilstand wil N-VA dan ook dat aan de pastorie en de pastorietuin na de renovatie een publieke bestemming gegeven wordt. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een horecazaak of (vergader)ruimte, afhankelijk van de mogelijkheden en de staat waarin het gebouw zich nu bevindt. N-VA wil in elk geval dat het gemeentelijk erfgoed kan gebruikt worden door de gemeenschap.”

De vrachtwagenroute

“N-VA wil vooral het doorgaand vrachtverkeer weren uit onze dorpskernen. Dit kan door de vrachtwagens in samenspraak met de buurgemeenten om te leiden naar de omliggende gewestwegen (N41, N17) en de A12. Het industrieterrein Genthof moet dan ook maximaal bediend worden langs de N17. Om de lasten te spreiden, wordt voor het verkeer met vertrek of aankomst binnen onze gemeente een duidelijke route uitgestippeld langs de grotere wegen, zodat vrachtverkeer zich niet vastrijdt in de vele smalle baantjes. Deze legislatuur heeft het gemeentebestuur zich beperkt tot het aanstellen van een studiebureau met een vrijblijvend resultaat. N-VA wil de route nu zo snel mogelijk vastleggen, zodat ook flankerende (veiligheids)maatregelen kunnen genomen worden. Een spreiding van het vrachtverkeer langs de Kasteelstraat (richting bos) en de Bovendonkstraat (richting Beukenstraat) kan aangevuld worden met onder meer de Kalkenstraat (richting N41 in Opwijk/Lebbeke).”

HLN Nele Dooms 21-08-24, 10:14

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is