N-VA vraagt aanstelling kinder- of jeugddichter

Op 29 maart 2023, over deze onderwerpen: Cultuur
dorpsdichter

Oppositiepartij N-VA in Buggenhout is vragende partij om de bosgemeente een kinder- of jeugddichter te geven. Schepen Mieke Van Malderen (CD&V) ziet evenwel bezwaren.

Een dorpsdichter heeft Buggenhout al. Het gemeentebestuur besliste een drietal jaar geleden om die aan te stellen en hem of haar opdracht te geven een viertal keer per jaar een gedicht te schrijven bij een gebeurtenis in de gemeente. Allereerste dorpsdichter was Leonard Segers, die ondertussen jammer genoeg overleden is. Momenteel is Linda De Vlieger (63) uit Opstal de Buggenhoutse dorpsdichter. “Maar veel omliggende gemeenten geven ook de jeugd de kans om hun artistieke kunsten te tonen en werken met een kinder- of jeugddichter”, zegt N-VA-raadslid Sylva Bogaerts. “Dat zouden we in Buggenhout ook kunnen doen. Ook onze jeugd is creatief. En ze kunnen met hun schrijfsels andere jongeren helpen er gevoelens in terug te vinden.”

Het ziet er echter niet naar uit dat Buggenhout een jeugddichter zal krijgen. “Onze jeugddienst, die momenteel al veel werk heeft, kan er een project als dit niet bijnemen”, zegt schepen Mieke Van Malderen (CD&V). “Bovendien krijgen jongeren en kinderen via onze bibliotheek al regelmatig de kans om poëzie te schrijven. Van zo’n jeugddichter wordt doorgaans ook meer verwacht dan alleen schrijven. Die moet zijn werk dan ook vaak voordragen. En daar zien we toch wat problemen in. Want kinderen die goed schrijven, hebben soms ook schroom om die teksten voor publiek te brengen.”

HLN Nele Dooms 29-03-23

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is