Oud-gemeentehuis Opdorp dringend toe aan renovatie

Op 17 maart 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Gemeenteraad
Oud-gemeentehuis Opdorp

Het voormalige gemeentehuis van Opdorp, dat nu dienst doet als bibliotheek en trouwlocatie, is dringend aan renovatie toe. Dit blijkt uit een recente controle van de erfgoeddienst monumentenwacht. Het gebouw, dat sinds 2002 beschermd is als monument, vertoont ernstige gebreken die een bedreiging vormen voor de veiligheid en het behoud van het historische pand. Gemeenteraadslid Ward Vranken en bestuurslid Jonathan Goossens van N-VA Buggenhout roepen op tot actie.

Op 25 oktober 2022 inspecteerde de provinciale erfgoeddienst Monumentenwacht het oud-gemeentehuis te Opdorp (Dries 70). Het rapport van de inspectie telt 31 pagina’s en staat vol opmerkingen en adviezen met betrekking tot het gebrekkige onderhoud van het historische gebouw. Monumentenwacht wijst op diverse gebreken, waaronder een periodieke reiniging van dakgoten, een noodzakelijke nieuwe laag verf op de achtergevel, vernis op het schrijnwerk, loskomend metselwerk van de schouw, opvolging zettingsbarsten in het pleisterwerk, de aanpak van roestdoorslag op metalen gevelstructuren en ga zo maar door.

“Als Opdorpenaar hecht ik veel belang aan de historische waarde van het materieel erfgoed van ons dorp. Vanuit N-VA Buggenhout vragen we dan ook met aandrang om niet passief toe te kijken hoe dit pand jaar na jaar achteruitgaat. De staat van het gebouw is zorgwekkend en er is dringend actie nodig om het pand te behouden voor toekomstige generaties.” reageert Goossens.

Vele ingrepen lijken uitvoerbaar door de technische dienst van bosgemeente. Het gemeentepersoneel kan de adviezen en de voorgestelde onderhoudsfrequentie hanteren voor de opmaak van een eigen logboek voor het periodiek onderhoud. Voor de aanpak van opstijgend grondvocht in de inkomhal adviseert Monumentenwacht zelf al de hulp van een gespecialiseerde firma. Het injecteren van een wand of onderkappen van een muur voor het aanbrengen van een folie zal de renovatiekost drastisch opdrijven. Daarnaast verkeren de ramen van het gebouw in zeer slechte staat volgens het rapport. Het aanbrengen van nieuwe ramen is daarom dringend nodig om het gebouw te beschermen tegen verdere schade en het te voorzien van modern comfort voor gebruikers van het gebouw.

“Voor de aanpak van opstijgend vocht en de vernieuwing van de ramen worden idealiter subsidies aangevraagd bij het bevoegde agentschap. In de gemeenteraad van maart zal ik daarom, namens N-VA Buggenhout, het voorstel doen om de opmaak van een subsidiedossier op te starten. Naast Monumentenwacht kan ook de hulp en ondersteuning van de IOED (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst Schelde Durme) ingeroepen worden. De ambitie moet zijn dat ook op langere termijn het historische pand in haar volle glorie kan blijven bestaan.” aldus Vranken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is